Μπισκότα

Μπισκότα βουτύρου

μπισκότα βουτύρου

Μπισκότα βουτύρου

Τα κλασικά μπισκότα βουτύρου είναι η τέλεια λιχουδιά για τις στιγμές που θέλετε κάτι γλυκό. Εκτός από την κλασική συνταγή υπάρχουν και εναλλακτικές για να καλύψουν όλα τα γούστα και τις περιστάσεις. Μπορείτε να ξεδιπλώσετε τη φαντασία σας στην διακόσμησή τους και είναι ιδανικά για να περάσετε δημιουργικά και όμορφα με τα παιδιά σας. Μια εύκολη συνταγή με λίγα υλικά που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά Συνταγής

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 κούπα βούτυρο (μαλακό)
  • 1½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 Αυγό
  • 1½ κουταλάκι άρωμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2¾ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Βρώσιμα διακοσμητικά της επιλογής σας

Χρόνος

30 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας

Εύκολο

Μερίδες

18

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C και καλύπτουμε ένα ταψί με μία λαδόκολλα. Η λαδόκολλα θα βοηθήσει ώστε να μην μας καούν ή μας κολλήσουν στο ταψί τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στα μπισκότα βουτύρου μας.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη με το μίξερ στην μεσαία ταχύτητα για 1 με 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα μας να γίνει απαλό και αφράτο.

Προσέχουμε το βούτυρο να είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο πριν το ανακατέψουμε με την ζάχαρη ώστε να αφρατέψει το μείγμα μας και να φουσκώσουν τα μπισκότα μας. Εάν το βούτυρο έχει λιώσει τα μπισκότα βουτήρου μας δεν θα φουσκώσουν και θα βγουν επίπεδα.

Έπειτα προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι στο μείγμα και τα ανακατεύουμε και αυτά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Όταν δούμε ότι τα υλικά έχουν ανακατευτεί, σταματάμε το μίξερ. Έτσι τα μπισκότα βουτύρου μας θα κρατήσουν το ωραίο σχήμα τους στο ψήσιμο και θα παραμείνουν μαλακά. Αν ανακατέψουμε τα υλικά περισσότερο απ'όσο χρειάζεται τότε τα μπισκότα μας μπορεί να βγουν στεγνά και να θρυμματίζονται.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε μικρές ποσότητες από την ζύμη και τις πλάθουμε στα χέρια μας για να πάρουν σχήμα αλλά και να ζεσταθούν ώστε να κολλήσουν καλύτερα τα διακοσμητικά που έχουμε διαλέξει πάνω τους.

Τοποθετούμε τα διακοσμημένα μπισκότα βουτύρου στο ταψί και τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας ώστε να ψηθούν πιο ομοιόμορφα. Προσέχουμε να αφήσουμε περίπου 5 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους για να μην μας κολλήσουν.

Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα απλώσουν στο ψήσιμο, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο για μερικά λεπτά πριν τα ψήσουμε. Αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά θα μας βοηθήσει να πετύχουμε πιο μαλακά και ομοιόμορφα μπισκότα βουτύρου.

Ψήνουμε τα μπισκότα για 15-17 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας και το πόσο μαλακά ή τραγανά θέλουμε να βγουν τα μπισκότα βουτύρου μας.

Αν τα θέλουμε μαλακά τα ψήνουμε 15 λεπτά, αν τα θέλουμε τραγανά 17 ή μέχρι να δούμε τις άκρες τους να χρυσαφίζουν ελαφρώς.

Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε στο ταψί τους για 2 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν.

Extra tips

Προσέχουμε πάντα το ταψί που θα βάλουμε τα μπισκότα μας να είναι κρύο. Διαφορετικά τα μπισκότα μας θα λιώσουν και δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τα μπισκότα βουτύρου μας σε ένα αεροστεγές δοχείο για περισσότερο καιρό ή ακόμα και να τα βάλουμε στην κατάψυξη όπου αντέχουν ακόμα και για αρκετούς μήνες.

Ακόμα μπορούμε να αποθηκεύσουμε και την ζύμη για τα μπισκότα μας στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε αργότερα. Απλά βγάζουμε τα μπισκότα βουτύρου από την κατάψυξη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 24 ώρες μέχρι να είναι έτοιμα για ψήσιμο.

Φωτογραφίες